✔  Gratis verzending vanaf €55   ✔ Voor 16u besteld, dezelfde dag verzonden  ✔  Persoonlijk advies

Voorheen Stip en Stof

ACTIE: GRATIS VERZENDING vanaf €30 (NL) en €40 (BE/D)
geldig t/m 31/01/21

Elke week komen er in de rubriek ‘Achter de naaimachine’ mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk!

Vandaag vertelt Marloes haar verhaal. Ze is eigenaresse van studioZACHT. En ontwerpt de leukste borduur-, snij- en naaipatronen. Daarnaast is ze ook nog ambassadeur en educator van Brother Sewing Europa en naai-juf. Je begrijpt het al. Ze zit niet stil 😉 

Vanwege corona heb ik een mooie naaikamer op zolder gemaakt. Maar het liefst zit ik beneden.

Naam: Marloes Hoppenbrouwers – Mijnster
Beroep: Eigenaresse van StudioZACHT. In het kort: creatief zelfstandig ondernemer. Iets uitgebreider: ontwerper van borduur-, snij- en naaipatronen; freelance ambassadeur en educator voor Brother Sewing Europa; naai-juf.
Naait sinds: 1993
Naaimachine: Ik heb 1 naaimachine (de Brother F400; en nog 2 oudjes) 2 naai- en borduurmachines (de Brother Luminaire XP en de Brother Innovis 4000D), 1 borduurmachine (de Brother PR1050), een lockmachine (Bernina) en coverlockmachine (Janome); uiteraard gaat deze collectie gepaard met ernstig ruimte tekort!)
Hoe vaak ben je achter de naaimachine te vinden: Dagelijks, al wissel ik het regelmatig af met het maken van mooie nieuwe ontwerpen op de computer.
Insta/website: @studiozachtwww.studiozacht.nl

1. Wie ben je / wat doe je?

Mijn naam is Marloes Hoppenbrouwers-Mijnster, ik ben 36 jaar, getrouwd en moeder van Thyrza (9) en Olivier (5). Sinds 2015 heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt, begonnen met het geven van naailessen en inmiddels heb ik de naailessen wat teruggeschroefd om me meer te kunnen focussen op het ontwerpen van nieuwe borduur-, snij- en naaipatronen. Daarnaast werk ik als freelancer voor Brother: als ambassadeur mag ik iedereen inspireren en laten zien wat je allemaal kunt maken met de mooie machines die zij produceren. Als educator maak ik iedereen van begin tot eind wegwijs en leer ik je alles wat je moet weten om zelf de mooiste dingen te kunnen maken.

2. Wat heb je gedaan voordat je met je bedrijf begon?

Ik heb Psychologie gestudeerd en ben daarna bij de thuiszorg aan de slag gegaan als opvoedcoach. Een leuke baan waar ik nog steeds met veel plezier aan terugdenk.

3. Hoe ben je op het idee gekomen om ook spulletjes te naaien?

Mijn moeder was coupeuse en naaide veel voor anderen. Er was altijd of iemand op bezoek om te komen doorpassen, of ze was druk aan het werk. Ik bracht veel tijd met haar door terwijl ze achter de naaimachine zat. Het is dan ook voor niemand een verrassing gebleken dat ik uiteindelijk in haar voetsporen trad. Het creatieve heeft er sowieso altijd in gezeten: ik was altijd aan het tekenen en knutselen.

4. Op welke plek staat jouw naaimachine?

Vanwege corona en het thuiswerken heb ik eindelijk een mooie naaikamer op zolder gemaakt. Een groot bureau waar alle machines zo klaar staan en genoeg kasten om al mijn spulletjes op te bergen. Heerlijk! Dacht ik. Uiteindelijk merk ik dat ik het liefst gewoon lekker beneden zit, bij de hond. Het maakt mij niet zo veel uit als mijn bureau in de kamer een bende is omdat ik midden in een project zit, maar van de hele dag boven in een klein kamertje zitten werd ik uiteindelijk niet gelukkig. Op dit moment staan mijn machines dus verspreid: de ene helft op zolder, de andere helft in de woonkeuken en de borduurmachine zelfs in de bijkeuken…

5. Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uiteraard staat hierbij Pinterest bovenaan. Ik maak graag borden met plaatjes waar ik allemaal details uit kan halen voor mijn eigen projecten. Vaak is een project ook echt een sfeer-dingetje. Dan maak ik het compleet met een muziekje of zelfs een hele playlist om in de juiste mood te komen, koptelefoon op en even opgaan in het moment. Het lukt me dan vaak veel beter om mijn ideeen te laten stromen dan wanneer ik afgeleid word door alles om me heen en de vele nieuwe ideeen die op blijven komen in mijn hoofd.

6. Maak je ook nog wel eens iets voor jezelf?

Weinig! Vooral in het ontwerpen gaat veel tijd zitten voordat het een eindproduct is wat ik aan kan bieden. Als ik voor mezelf aan de slag kan vind ik het het leukst om een afwisseling te maken van een groot, uitgebreid project waarbij ik alles uit de kast haal en vervolgens maak ik dan graag wat kleine, simpele dingetjes (zelfs een bestaand patroon volgen is af en toe ook heel fijn!).

7. Op welk naaiproject ben jij het meest trots?

Dit vind ik eigenlijk nog wel de moeilijkste vraag… Omdat ik steeds weer nieuwe dingen blijf leren en ook probeer om steeds beter te worden in wat ik doe, zie ik aan ieder project wel iets waarvan ik meteen na afloop denk: dit kan beter. Ik vind het daarom erg lastig om echt trots te zijn op iets wat ik gemaakt heb. Ik ben wel blij met alles wat ik gemaakt heb. Ik weet nog wel dat ik extra blij was toen ik eindelijk (na 11(!) pogingen) mijn eerste perfect passende BH maakte. Ook op de examenprojecten voor de coupeuse opleiding heb ik me met hart en ziel gestort om er iets heel bijzonders van te maken. Voor mijn jongste heb ik toen hij nog heel klein was een hele gave trappelzak gemaakt voor in de kinderwagen in de vorm van een haai en voor mijn oudste maakte ik rond diezelfde tijd een prachtige jas van softshell (een materiaal waar ik toen voor het eerst mee werkte).

8. Welke naaitip zou jij graag willen geven aan anderen?

Wees niet te streng voor jezelf maar ook niet te makkelijk. Heb je een naadje gestikt en zie je al meteen dat het eigenlijk niet zo mooi is? Haal het dan toch maar even uit en doe het opnieuw. Je bent een stuk blijer als je dat toch gedaan hebt. Tegelijk hoeft de lat niet tegen het plafond te liggen, het is (voor de meesten) een hobby en dat moet leuk blijven. Als jij lekker bezig bent en je geniet van wat je doet, dan is het goed. Nog een tip: wil je gaan beginnen met naaien ga dan eerst op zoek naar een goede occasion (bij een naaimachinedealer, dan heb je garantie als er iets mee is). Sla de supermarktaanbiedingen liever over, de meeste mensen treffen er namelijk net eentje die niet zo fijn werkt en dat is zo zonde van je tijd en plezier! Als je zeker weet dat je het leuk vindt, investeer dan in een goede machine die alles kan wat je wil. Je werk wordt er zo veel mooier van en het naaiplezier voor jezelf is er vele malen groter door.

Heb jij ook een tof verhaal te vertellen over wat er bij jou allemaal wordt gemaakt op de naaimachine? En wil je dat graag met ons delen? Stuur dan een mailtje naar renske@stipenstof.nl!

Deze vind je vast ook leuk

Achter de naaimachine bij… Inge

Elke week komen er in de rubriek 'Achter de naaimachine' mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk! Vandaag vertelt Inge haar verhaal. Ze woont met haar vier dochters en...

Lees meer

Achter de naaimachine bij… Lilian en Nienke

Elke week komen er in de rubriek 'Achter de naaimachine' mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk! Vandaag vertellen Lilian en Nienke hun verhaal. Ze hebben elkaar leren...

Lees meer

Achter de naaimachine bij… Eline

Elke week komen er in de rubriek 'Achter de naaimachine' mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk! Vandaag vertelt Eline haar verhaal. Ze startte een aantal jaar terug...

Lees meer
De waardering van stipenstof.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 35 reviews.