✔  Gratis verzending vanaf €55   ✔ Voor 16u besteld, dezelfde dag verzonden  ✔  Persoonlijk advies

Voorheen Stip en Stof

Elke week komen er in de rubriek ‘Achter de naaimachine’ mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk!

Vandaag vertelt Marijke haar verhaal. In december startte ze met haar eigen naaipatronen label. Met een grotere maat, vond ze het altijd moeilijk om leuke patronen te vinden. Nu ontwerpt ze patronen voor iedereen. Van maatje 36 tot 56.

banner marijke achter de naaimachine bij marijke

Als vrouw met een maatje meer vond ik het altijd lastig om een leuk model te vinden.

Naam: Marijke van der Veen
Beroep: Patronenmaker
Naait sinds: mijn 11e?
Naaimachine: Simpele Singer en een 30 jaar oude lockmachine van Brother
Insta @marijke_sewing_patterns / website

banner marijke achter de naaimachine bij marijke
banner marijke achter de naaimachine bij marijke

1. Wie ben je?

Mijn naam is Marijke, na mijn opleiding tot patronenmaker heb ik ruim 28 jaar voor diverse mode merken als patronenmaker gewerkt. O.a. voor Vanilia, Turnover, Summum-woman en Edgar-Vos. Nu ben ik onlangs gestart met mijn eigen patronenlabel en maak dames patronen van maat 36 tot 56 met soms extra cup maten.

Als vrouw met een maatje meer vond ik het zelf altijd lastig leuke patronen te vinden en als ik een leuk model zag ging dat vaak maar tot maat 44. Ik dacht; dat kan beter en leuker.

2. Wat heb je gedaan voordat je met je bedrijf begon?

Ik werkte de laatste jaren vooral voor private-label bedrijven en ook met grote maten, dat vond ik erg leuk om te doen, maar het ene na het andere bedrijf ging failliet. Zoals Edgar Vos, Etam, promiss en V&D. Steeds moest ik op zoek naar een nieuwe baan.

En in 2018 kreeg ik een hernia en vlak voor de operatie werd ook borstkanker fase 3 ontdekt.

Dat was een pittige tijd van chemo’s , operaties en ellende.

Voorlopig ben ik arbeidsongeschikt, maar stil zitten is niks voor mij dus in de uren dat ik me goed voel ga ik lekker aan de knutsel. Ik verzin vooral modellen die ik zelf graag zou dragen en naai alle proefmodellen zelf.

3. Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan naaien?

Als kind was ik altijd aan het tekenen, zingen en dansen en naaide, breide en haakte kleertjes voor mijn poppen en beren. De handwerk juf zag al vroeg dat ik er aanleg voor had en ik mocht als enige van de klas al op de naaimachine. Dat vond ik geweldig. Toen ik 12 was ofzo mocht ik op een kindernaailes clubje en eigenlijk sindsdien naai ik bijna al mijn kleding zelf. 

4. Welke genaaide items zijn favoriet onder jouw klanten?

Dat is moeilijk te zeggen, want ik ben nog maar net gestart. Maar het patroon voor een rok dat je gratis kunt downloaden doet het erg goed 😉

5. Doe je alles zelf of besteed je ook dingen uit?

Tot nu doe ik alles zelf. Ontwerpen, werktekeningen maken, patronen maken, modellen naaien, tutorial filmen en editen, werkbeschrijvingen maken, website zelf gebouwd, boekhouding en marketing en social media bij houden. Maar mijn zoon van 16 helpt me met insta, want daar wist ik erg weinig vanaf.

6. Maak je ook nog wel eens iets voor jezelf?

Ik maak eigenlijk alle proefmodellen eerst voor mezelf. Ik fotografeer ook alles op mezelf, ik vind het zelf ook fijn om iets te zien op een wat vollere vrouw. Dat vind ik realistischer dan alles op maat 36. Ik heb ook expres een model met maat 36 en 56 zodat elke vrouw zich ergens in kan herkennen.

7. Op welk naaiproject ben jij het meest trots?

Als jong meisje van 14 denk ik mocht ik een kostuum naaien voor mijn balletvereniging. Dat was eigenlijk veel te moeilijk maar ik deed het gewoon. Het was erg mooi geworden en nog steeds als ik die foto zie voel ik me trots.

9. Welke naaitip zou jij graag willen geven aan anderen?

Gewoon uitproberen en als het niet lukt gewoon nog een keer proberen, kijk YouTube fimpjes en blijf bij leren.

 

Heb jij ook een tof verhaal te vertellen over wat er bij jou allemaal wordt gemaakt op de naaimachine? En wil je dat graag met ons delen? Meld je dan hier aan!

Deze vind je vast ook leuk

Achter de naaimachine bij… Jorien

Elke week komen er in de rubriek 'Achter de naaimachine' mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk! Vandaag vertelt Jorien haar verhaal. Haar moeder en beide oma's...

Lees meer

Achter de naaimachine bij… Marjolein

Elke week komen er in de rubriek 'Achter de naaimachine' mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk! Vandaag vertelt Marjolein haar verhaal. Ze heeft het naaien...

Lees meer

Achter de naaimachine bij… Julia

Elke week komen er in de rubriek 'Achter de naaimachine' mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk! Vandaag vertelt Julia haar verhaal. Ze naait veel kleding voor het...

Lees meer
De waardering van stipenstof.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 69 reviews.