✔  Gratis verzending vanaf €55   ✔ Voor 16u besteld, dezelfde dag verzonden  ✔  Persoonlijk advies

Voorheen Stip en Stof

ACTIE: GRATIS VERZENDING vanaf €30 (NL) en €40 (BE/D)
geldig t/m 31/01/21

Elke week komen er in de rubriek ‘Achter de naaimachine’ mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk!

Vandaag vertelt Suzan haar verhaal. Ze geeft naailes vanuit haar eigen woning in Utrecht en heeft al verschillende diploma’s en certificaten op zak. Maar uitgeleerd is ze absoluut niet. 

Drie maanden voordat ik ging trouwen had ik bedacht dat ik mijn eigen jurk wilde maken

Naam: Suzan Datema Meringa
Beroep: Zelfstandige, De Naai Architect
Naait sinds: vanaf kinds af aan samen met mijn oma, maar kleding voor mijzelf sinds 2009
Naaimachine: Mijn eerste naaimachine de Husqvarna Lisa heb ik nog steeds, daarnaast nog  meerdere Husqvarna’s, waaronder de Husqvarna 1070S, die gebruik ik momenteel het meeste. De andere machines worden gebruikt op de naailessen. Ik heb ook nog een lockmachine: Lewenstein 700de en een coverlock machine: Elna 444
Insta/website: @meer_in_garenwww.denaaiarchitect.nl

1. Wie ben je / wat doe je?

Ik ben Suzan, getrouwd met Jeroen en we hebben 2 kinderen, Stef (10) en Tessel (9). We wonen in de wijk Zuilen in Utrecht. Ik ben momenteel bezig met een opleiding aan de Danckaerts modevakschool Bella Hendriks in Utrecht. Ik heb al een aantal diploma’s en certificaten op zak. Op dit moment ben ik bezig met het Herenvak en nog een deel van Coupeuse. Begin dit jaar ben ik daarnaast begonnen met naailessen geven op 2 avonden en 1 ochtend in de week.

2. Hoe ben je begonnen met naaien?

Ik heb vroeger wel eens wat dingen op de naaimachine gemaakt samen met mijn oma, zij was coupeuse. Voor mijn afstuderen, aan de TU Delft Bouwkunde, kreeg ik mijn eerste tweedehands naaimachine van mijn ouders, de Husqvarna Lisa, in 2007.

3. Wat was je eerste project?

Mijn neefje was toen (maart 2007) net geboren, voor hem heb ik een kubus van vilt gemaakt, met zijn naam en verschillende dieren erop.

Mijn eerste echte project was mijn eigen trouwjurk, 3 maanden voordat ik ging trouwen had ik bedacht dat ik mijn eigen jurk wilde maken. Het idee kwam eigenlijk omdat mijn oma ook haar eigen trouwjurk had gemaakt, in die jurk is ook mijn moeder getrouwd en later mijn zus. Met dat idee in mijn achterhoofd, ben ik op naailes gegaan en aan mijn trouwjurk begonnen. De rok kwam uit een burda (4/2009) een editie met trouwjurken en de bustier uit een Knip Mode (dec 2006). Ik had een trouwjurk van een vriendin achter de hand, voor het geval ik hem niet op tijd af zou krijgen of als hij zou mislukken. Uiteindelijk had ik mijn jurk op tijd af, ik was tevreden en ik heb veel complimenten in ontvangst mogen nemen op de dag zelf.

4. Voor wie naai je het liefst?

Voor mijn kinderen, mijzelf en sinds kort ook voor mijn man. Cadeautjes vind ik ook altijd leuk om te naaien en te geven.

5. Op welke plek staat jouw naaimachine?

In mijn ‘naaiatelier’. Ik heb een eigen ruimte van 3 bij 5m op de begane grond van onze woning. Hier geef ik ook mijn naailessen, werk ik aan mijn projecten en aan mijn opleiding.

6. Waar haal je je inspiratie vandaan?

Voornamelijk op social media, waaronder Instagram en verschillende Facebook groepen.

7. Op welk naaiproject ben jij het meest trots?

Natuurlijk mijn trouwjurk. Alhoewel, ik hem laatst weer uit de kast had gehaald en ik zag toen toch wel wat slordigheidjes, dingen die ik nu anders zou doen.

Ik heb door de jaren heen ook veel andere projecten gemaakt waar ik trots op ben. Waaronder de wollen colberts die ik voor mijn opleiding heb moeten maken. Hier zitten zoveel mooie kleermakerstechnieken in. Ik ben blij dat het examen achter de rug is, maar ook blij dat ik al deze technieken nu ken en kan toepassen.

8. Welk project staat bovenaan jouw ‘to sew-list’?

Op dit moment ben ik bezig met de opleiding Herenvak, dit betekent dat ik veel voor mijn zoon en mijn man naai. Als eerste staat er een gilet voor Stef op de planning en ondertussen heb ik een start gemaakt met een 3-delig maatpak voor mijn man.

9. Welke naaitip zou jij graag willen geven aan anderen?

Ik heb onlangs de friXion pen ontdekt. Te vinden bij kantoorartikelen in de boekhandel. Ik heb de pennen in verschillende kleuren, ik gebruik deze pen om punten op de stof te markeren bijvoorbeeld,  knoopsgaten, coupenaden, naadwaarde enz. Na het naaien zet je de strijkbout op je werk en zijn alle lijnen en markeren verdwenen, het werkt echt super!

Nog een extra tip ik gebruik magneetjes op mijn stofschaar, zo kan ik makkelijk naadwaarde aanknippen.

Heb jij ook een tof verhaal te vertellen over wat er bij jou allemaal wordt gemaakt op de naaimachine? En wil je dat graag met ons delen? Stuur dan een mailtje naar renske@stipenstof.nl!

Deze vind je vast ook leuk

Achter de naaimachine bij… Inge

Elke week komen er in de rubriek 'Achter de naaimachine' mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk! Vandaag vertelt Inge haar verhaal. Ze woont met haar vier dochters en...

Lees meer

Achter de naaimachine bij… Lilian en Nienke

Elke week komen er in de rubriek 'Achter de naaimachine' mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk! Vandaag vertellen Lilian en Nienke hun verhaal. Ze hebben elkaar leren...

Lees meer

Achter de naaimachine bij… Eline

Elke week komen er in de rubriek 'Achter de naaimachine' mensen aan het woord die naaien als hobby of als werk. Iedereen heeft een andere achtergrond en eigen stijl. Dat maakt het allemaal zo leuk! Vandaag vertelt Eline haar verhaal. Ze startte een aantal jaar terug...

Lees meer
De waardering van stipenstof.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 35 reviews.