✓ voor 16u besteld, zelfde dag verzonden  ✓ Gratis verzending vanaf €55* 

welke naald naaimachine

Geef eens eerlijk toe: kies jij altijd de juiste naald bij de stof of laat je altijd de naald in de naaimachine zitten? Dat laatste? Je bent vast niet de enige. Maar wist je dat het heel belangrijk is om de juiste naald voor jouw naaiproject te gebruiken? Naalden zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende diktes en soorten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste soorten.

De juiste naalddikte

Naast de soorten naalden, heb je ook verschillende diktes. De diktes 70, 80, 90 en 100 worden het meest gebruikt. Hoe hoger het nummer, hoe dikker de naald. Een dikkere naald is belangrijk om te gebruiken bij dikkere en zwaardere stoffen, anders breekt je naald. Dunnere naalden gebruik je bij dunnere stoffen. Gebruik je een dikke naald in dunne stof? Dan zal deze gaatjes achterlaten in de stof. Wanneer je een dunne naald in een dikkere stof gebruikt, is de kans groot dat deze breekt.

Om de juiste naalddikte te achterhalen, kun je even testen op een proeflapje. Je kunt er ook vaak vanuit gaan dan nr. 80 voor een gewone standaard katoen is. Is de stof zwaarder of lichter? Dan kies je automatisch voor een hoger of lager nummer. Jeans naai je bijvoorbeeld met naalddikte 100. Een dunne stof zoals crepe naai je met naalddikte 70.

standaard naald prym

Standaard / universele naald

Deze naald krijg je vaak ook meegeleverd als je een nieuwe naaimachine koopt. De standaardnaald heeft een scherpe punt en is geschikt voor geweven stoffen zoals katoen en linnen.

Jersey naald

Zit er rek in je stof? Kies dan voor een jersey naald. Deze naald heeft een afgeronde punt waardoor hij geen gaatjes in het breisel van de stof prikt.

Prym Jeans naalden

Jeans naald

Een jeans naald gebruik je, zoals de naam al zegt, voor de zwaardere stoffen zoals jeans. Deze naald heeft een scherpere punt dan de standaard naald waardoor hij moeiteloos door de dikke stof heen prikt. Heb je geen jeans naald? Als alternatief kun je ook een standaardnaald nr. 100 gebruiken.

schmetz microtex naalden

Microtex naald

Voor de wat kwetsbaardere stoffen zoals zijde kun je kiezen voor een microtex naald. Deze naald is dunner en scherper. De kans op breken is wat groter. Deze naald raad ik ook aan om te gebruiken bij de viscoses van Mind the Maker. Wanneer je hiervoor een standaard naald gebruikt, is er een kans dat je wat draadjes uit de stof trekt en dat zou zonde zijn!

schmetz tweelingnaald stretch

Tweelingnaald

De tweelingnaald is wat mij betreft onmisbaar. Zeker als je graag met rekbare stoffen werkt. Deze naald stikt een dubbel stiksel. Mooi voor het afwerken van zomen waarin de rek behouden moet blijven!

schmetz topstitch naald siersteekgaren

Topstitch naald

Deze naald ontdekte ik pas wat later. Zelf vind ik het altijd leuk om mijn kleding een stiksel te geven met siersteekgaren. Dit is een dikker soort garen. Maar dat gaat vrij moeilijk door het oog van een gewone naald. Een topstitch naald is speciaal voor dit garen gemaakt en heeft een groter oog. Handig!

Naaitip: vervang je naald op tijd!

Wist je dat een naald gemiddeld 8 naaiuren meegaat? Dat is veel korter dan mensen denken. Na deze 8 uur wordt een naald bot. Je kunt dit vaak horen doordat de naald een beetje gaat stampen. Wanneer je naait met een botte naald, is de kans groot dat hij gaat breken. Daarnaast is de kans ook groot dat je je stof beschadigt en dat is misschien nog wel veel erger.

Klik hier om onze naalden te bekijken

Weet je na het lezen van deze blog nog niet welke naald je moet gebruiken? Klik onderaan op de chat of stuur mij een berichtje en dan help ik je graag verder.

De waardering van stipenstof.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 92 reviews.
Chat openen
Stoffen online kiezen kan lastig zijn. Heb je hulp nodig? Renske staat voor je klaar!