Een stof voelen. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste voordat je een stof koopt. Door het beperkte aanbod aan stoffen in de regio, zijn de stoffenbeurzen meer dan welkom. Alhoewel, het overgrote aanbod aan stoffen kan nogal overweldigend zijn. Daarom vandaag mijn tips om de stoffenbeurs te overleven.

Maak een boodschappenlijst

Heb je een idee welke projecten je de komende maanden wilt maken? Ga dan heel gericht op zoek naar materiaal voor deze projecten. Doordat je weet voor welk kledingstuk je iets wilt maken, kun je heel goed kijken naar de dikte en soort stof die je zoekt. En je kunt je beter inbeelden of een bepaalde kleur mooi bij je project past.

Ga niet altijd voor goedkoop

Net als in de kledingwinkel kan goedkoop bij stoffen ook duurkoop zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat deze stof veel meer krimpt in de was of dat hij veel sneller gaat pluizen na het wassen. Dit is vrij moeilijk om over te oordelen op een beurs, dus als je een mooie stof hebt gevonden, ga er dan gewoon voor. En zoek niet verder tot je een goedkoper alternatief hebt gevonden.

Houdt rekening met het seizoen

Elk half jaar is er een stoffenbeurs in Goes (Stoffenspektakel) en een stoffenmarkt in Hulst. Ga nu dus niet op zoek naar stoffen voor het voorjaar of de zomer. Deze kun je vinden op de beurzen over een half jaar.

Een kinderwagen meenemen? Succes!

De eerste keer dat ik naar een stoffenbeurs ging, was in Gent. Ik nam mijn zoontje mee in de kinderwagen want ik dacht dat dat wel handig was. Had ik gelijk een kar om alle stoffen in te leggen. Absoluut een afrader kan ik je zeggen. Vrouwen (ja, er lopen echt voornamelijk vrouwen) lopen van hot naar her. Ze lopen nog net niet over je kinderwagen heen. Het kan dus soms best gebeuren dat je ruim 10 minuten moet staan wachten voordat je eindelijk eens door kunt lopen. Heel vervelend.

Het anti-impulsaankopen-beleid

Zie je een mooie stof liggen die niet op je boodschappenlijst staat? Bedenk dan eerst wat je ermee zou willen maken en hou je dan ook aan dat plan. Zomaar een metertje stof kopen om later te bedenken wat je ermee gaat doen is gedoemd om te mislukken. Ken je van die mensen die al langer naaien en een kast boordevol met stof hebben liggen? Nou, op deze manier raken de kasten dus vol.

Maar hoeveel stof heb ik dan nodig?

Als je een boodschappenlijstje hebt, weet je voor die projecten precies hoeveel je nodig hebt. Maar voor een impulsaankoop die je écht niet kunt laten liggen, kun je het volgende lijstje aanhouden bij een stofbreedte van 140cm:

Voor dameskleding:

Een rechte rok: 1x de lengte van de rok + 10cm
Een wijdere rok: 2x de lengte van de rok + 10cm

Een rechte jurk zonder mouwen: Lengte van de jurk (schouder tot zoom) + 15cm
Een rechte jurk met mouwen: Lente jurk + lengte mouw + 15cm

Wil je een jurk met een wijde rok aan de onderkant? Doe dan de volgende berekening:

Maten van een wijdere rok + maten van een rechte jurk met of zonder mouwen. In plaats van de lengte van de jurk, meet je dan de lengte van de schouder tot de rok.

Broek: 1,5 of 2x de lengte van de broek + 10cm. Bij wijdere pijpen heb je 2x de lengte nodig.

Voor kinderkleding

Rok: 1x de lengte van de rok + 10cm

Jurk zonder mouwen: lengte van de jurk + 15cm
Jurk met mouwen: lengte van de jurk + lengte mouwen + 15cm

Broek: 1x de lengte van de broek + 15cm

Wil je aan de kledingstukken nog extra’s toevoegen zoals bijvoorbeeld zakken of een kraag? Dan heb je in sommige gevallen nog een klein beetje extra stof nodig. Denk hier dus goed over na.

Neem een meetlint mee

Extra handig om te berekenen hoeveel stof je nodig hebt voor je impulsaankopen. 😉

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs en leuke naaitips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!