Een juiste stof kiezen voor jouw naaiproject is misschien wel de basis van een geslaagd eindresultaat. Maar hoe weet je nou welke stof je wilt kopen? Waar moet je op letten en wat zijn bepaalde eigenschappen van een stof? Zie je door de bomen het bos niet meer? Klik op de links in deze lijst en wij helpen jou al een heel deel op weg.

De meeste stoffen kun je onderverdelen in twee categorieën: gebreide stoffen en geweven stoffen. Dit heeft te maken met de manier waarop er van draad stof wordt gemaakt.

Wat is een gebreide stof?

Een gebreide stof bestaat uit een hele lange draad. Deze wordt in elkaar gebreid. Gebreide stoffen hebben als eigenschap dat ze niet gaan rafelen aan de randen. Het afwerken van deze randen is dus niet noodzakelijk.

Een gebreide stof bestaat uit allemaal lusjes. Hierdoor is de stof rekbaar. Om de stof extra rek te geven, wordt er nog lycra of elastaan aan de stof toegevoegd. Hierdoor veert de stof ook weer netjes terug naar zijn plek in plaats van dat het gaat lubberen. Kledingstukken die worden gemaakt met een gebreide stof, zijn makkelijk aan en uit te trekken. Denk bijvoorbeeld aan een t-shirt.

Voorbeelden van gebreide stoffen

Tricot/jersey zonder elastan
Geschikt voor: comfortabele kleding (kinderkleding, t-shirts, jurken, tops, rokken) en woonaccessoires (lakens, hoezen)

Tricot/jersey met lycra/elastan:
Geschikt voor: erg comfortabele kleding (kinderkleding, t-shirts, jurken, leggings, tops, rokken, vrijetijdskleding, sportieve kleding) en woonaccessoires (lakens, hoezen)

Boordstof/ribstof: Stof gebreid met een boordsteek waardoor er verticale ribbels ontstaan en de stof compacter wordt.
Geschikt voor: afwerken van boorden, randen en zoomen aan de hals, mouwen, broekspijpen, etc.

Jogging/Sweatstof/French terry:
Geschikt voor: sportieve kleding, leisure wear (kinderkleding, sweaters, joggingbroeken, jurken, rokken)

De meeste stoffen kun je onderverdelen in twee categorieën: gebreide stoffen en geweven stoffen. Op deze pagina gaan we dieper in op geweven stoffen.

Wat is een geweven stof?

Een geweven stof bestaat uit draden die horizontaal en verticaal als een raster in elkaar worden geweven. Geweven stoffen hebben als nadeel dat ze kunnen rafelen aan de randen. Het is dus heel belangrijk om deze af te werken met een zigzag steek of overlockmachine. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat na elke keer wassen de stof verder en verder rafelt.

Voorbeelden van geweven stoffen

Een van de bekendste geweven stoffen is katoen. Verder zijn stoffen als linnen, denim, canvas en viscose goede voorbeelden van een geweven stof. 

Hoe herken je een geweven stof?

Een geweven stof is makkelijk te herkennen aan de randen. Wanneer je met je handen makkelijk draden los kunt trekken en er een gerafelde rand overblijft, weet je dat je te maken hebt met een geweven stof. Een gebreide stof rafelt niet.

Elke stof heeft zijn eigen breedtje. Maar wat wordt er bedoeld met de stofbreeedte? Je leest het hier.

De stofbreedte geeft, zoals de naam het al zegt, de breedte van de stof aan. Wanneer je stof gaat bestellen, bepaal je zelf de lengte van de stof. De meeste modestoffen hebben een stofbreedte tussen de 1m40 en 1m50. De stoffen van het merk Elvelyckan Design zijn zelfs nog iets breder: 165cm breed.

Waarom is de stofbreedte zo belangrijk?

Bij veel naaipatronen wordt er uitgegaan van een stofbreedte van 1m40 of 1m50. Op basis van deze breedte wordt er bepaald hoeveel stof je nodig hebt voor jouw naaiproject. Heb je een leuke stof gezien, maar is hij smaller dan de aangegeven breedte? Dan zul je meer stof nodig hebben. Heb je een stof die breder is dan de aangegeven stofbreedte? Dan kan het zijn dat je minder stof nodig hebt. Om dit zeker te zijn, kun je het beste de patronen al eens uitknippen en voor je neerleggen op de gewenste stofbreedte. Zo weet je precies hoeveel stof je nodig hebt.

Als je stof wilt kopen, wordt bij een stof ook vaak het gewicht per vierkante meter aangegeven. Met dit gewicht wordt er aangetoend hoe zwaar een stof is. Een stof kun je onderverdelen in de volgende gewichtsklasses:

heel licht gewicht stof                  tot 84 g/m2
licht gewicht stof                         84-145 g/m2
medium gewicht stof                  146-195 g/m2  
middel zware stof                      196-245  g/m2  
zware stof                                 246-290 g/m2
zeer zware stof                          291-618  g/m2

Hoe zwaarder de stof is, hoe dikker. In de winter kom je dus meer zwaardere stoffen tegen dan in de zomer.

Bij sommige stoffen is het heel belangrijk om voor het knippen goed op de vleug van de stof te letten. Maar wat is precies de vleug van de stof en hoe weet je of je patroon goed ligt? Je leest het hier.

Wat is de vleug van een stof?

Een typische stof met een vleug is een velours of fluweel. Als je over de stof aait, zul je de ene kant op de haren plat wrijven en de andere kant op zullen de haren overeind gaan staan. Hierdoor verandert de structuur van de stof.

Wanneer je de stof glad strijkt, ga je met de vleug mee, wanneer de haartjes overeind gaan staan, dan beweeg je tegen de vleug in.

Hoe moet ik stoffen met een vleug knippen?

Bij stoffen met een vleug is het belangrijk dat alle patroondelen in dezelfde richting worden gelegd. Doe je dit niet? Dan zul je dit altijd een kleurverschil zien tussen de verschillende patroondelen. Bij stoffen met een vleug, leg je het patroon altijd tegen de vleug in. Dit betekent dat als je over de stof aait van boven naar beneden, de haartjes overeind gaan staan. Je legt de stof op deze manier omdat dan de diepste kleurnuance van de stof zichtbaar is.

Stoffen kun je het beste zo koud mogelijk wassen. Vaak wordt er voor 30 of 40 graden gekozen. Hoe kouder je de stof wast, hoe langer de stof mooi blijft.

Voordat je de stof gaat gebruiken om een kledingstuk mee te maken, is het belangrijk om de stof voor te wassen. Het is namelijk mogelijk dat je stof nog een klein beetje krimpt. Bij het voorwassen is het belangrijk om altijd de temperatuur te hanteren die je daarna ook zou gebruiken voor het kledingstuk.

Wat is de warmste temperatuur waarop ik mijn stof mag wassen?

Als je geen waslabel hebt bij je stoffen wordt er meestal van de volgende regel uitgegaan:

Katoen of linnen kun je wassen op 40 graden, Tricot was je op 40-60 graden en wol was je met een wolprogramma of handwas.

Wil je meer weten over het voorwassen van stoffen? Lees dan de blog Stoffen voorwassen? Zeker doen!

Waarom is het wassen op de juiste temperatuur zo belangrijk?

Als je een stof te warm wast, is de kans groot dat het gaat krimpen. Ook zorgt dit ervoor dat de stof sneller verkleurd en dus vaal wordt.

De meeste stoffen mag je gewoon strijken met een strijkijzer. Maar er zijn ook stoffen die smelten onder het hete ijzer. Dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn bij jouw zelfgemaakte kledingstuk! Wanneer mag je een stof nu wel of niet strijken? Je leest het hier.

Strijk op de juiste temperatuur

De ene stof is kwetsbaarder dan de ander. Het is daarom heel belangrijk om een stof niet te heet te strijken. Wanneer je een stof te heet strijkt, worden de vezels van de stof te warm en kunnen deze verbranden of juist gaan glanzen. Weet je niet hoe heet je een stof mag strijken? Probeer het dan eerst uit op een proeflapje. Begin met de laagste temperatuur en kijk wat dit doet.

Kwetsbare stoffen strijken

Wil je een gevoelige stof toch strijken? Leg er dan een lap katoen of theedoek overheen alvorens het strijkijzer erop te zetten. Strijk kwetsbare stoffen altijd aan de binnenkant en op een lage temperatuur.

Geweven stoffen zoals katoen kunnen heel erg gaan rafelen aan de randen. Daarom is het belangrijk om deze randen af te werken. Dit afwerken kan op verschillende manieren:

Met de naaimachine

Met de naaimachine kun je een zigzag vlak langs de rand naaien. De stof zal dan niet verder rafelen dan de zigzagsteek. De overtollige stof die nog uitsteekt aan de randen kun je afknippen.

Met de lockmachine

Een lockmachine heeft een speciale steek om randen af te werken: de locksteek. De machine heeft ook een mes waardoor de randen ook gelijk mooi worden afgesneden voor een professioneel eindresultaat. Wanneer je de lockmachine enkel gebruikt om de randen af te werken, heb je 3 klossen lockgaren nodig.

Moet ik de randen van een stof altijd afwerken?

Voor geweven stoffen zoals katoen is dit zeker noodzakelijk. Anders rafelt heel je kledingstuk kapot. Bij gebreide stoffen zoals tricot is het niet noodzakelijk, maar het wordt wel vaak gedaan omdat het ook een soort extra versteviging van je naad is. Daarnaast heeft een tricot ook wel eens de neiging om te gaan krullen na het wassen. Dit kan het draagcomfort verminderen.

Op welk moment moet ik de randen afwerken?

Je kunt dit op meerdere momenten doen:

1. Voordat je de stof gaat voorwassen kun je de randen zigzaggen. Dit voorkomt dat er allemaal losse draden in je wasmachine belanden.

2. Als je de patroondelen hebt geknipt kun je alle randen afwerken. Je naden blijven dan altijd los van elkaar na het naaien.

3. De meest gekozen optie: Als de naden zijn genaaid, worden de naden samen in één keer afgewerkt.

Het beste is om alle drie de manieren toe te passen. Manier 1 doe je enkel bij geweven stoffen. Manier 2 en 3 kun je combineren. Bij dikkere stoffen is het sowieso mooier om de randen af te werken met manier 2. Anders kunnen er hele dikke naden ontstaan en dat kan zichtbaar zijn aan de buitenkant.

Er is niets vervelender dan pluisjes op je kledingstuk. Deze onstaan vaak in de wasmachine/droger. De droger kun je het beste helemaal vermijden voor je kleding. Dit is namelijk de grootste veroorzaker van pluizen op je kleding. Er bestaan veel verschillende middeltjes om pluizen van je kledingstuk te verwijderen, maar de meest effectieve is om gebruik te maken van een pluizenscheerapparaat.

Wat is een pluizenscheerapparaat?

Een pluizenscheerapparaat is een soort scheerapparaat op batterijen. De machine zuigt de pluisjes naar binnen en snijdt ze vervolgens van de stof af. De pluisjes worden vervolgens opgevangen in een opvangbakje wat je later kunt legen. Doordat de pluisjes eerst naar binnen worden gezogen, wordt de goede stof van je kledingstuk niet beschadigd. Wel zo fijn! Met een pluizenscheerapparaat heb je binnen 5 minuten weer een kledingstuk wat er als nieuw uitziet.

Wil je meer tips om de stof van je kleding langer mooi te houden? Lees dan de blog Zó blijft je stof langer mooi.

Het handigst is om eerst een patroon aan te schaffen voordat je de stof bestelt. Op het patroon kun je op basis van jouw lichaamsmaten zien hoeveel stof je nodig hebt. Maar het kan gebeuren dat je een leuke stof ziet, maar nog geen patroon hebt uitgekozen. Om dan uit te rekenen hoeveel stof je nodig hebt, kun je de onderstaande berekeningen gebruiken. Een tip: zorg er altijd voor dat je een meetlint op zak hebt.

Wat als je nog geen patroon hebt uitgekozen?

Voor dameskleding:

Een rechte rok: 1x de lengte van de rok + 10cm
Een wijdere rok: 2x de lengte van de rok + 10cm

Een rechte jurk zonder mouwen: Lengte van de jurk (schouder tot zoom) + 15cm
Een rechte jurk met mouwen: Lente jurk + lengte mouw + 15cm

Wil je een jurk met een wijde rok aan de onderkant? Doe dan de volgende berekening:

Maten van een wijdere rok + maten van een rechte jurk met of zonder mouwen. In plaats van de lengte van de jurk, meet je dan de lengte van de schouder tot de rok.

Broek: 1,5 of 2x de lengte van de broek + 10cm. Bij wijdere pijpen heb je 2x de lengte nodig.

Voor kinderkleding

Rok: 1x de lengte van de rok + 10cm

Jurk zonder mouwen: lengte van de jurk + 15cm
Jurk met mouwen: lengte van de jurk + lengte mouwen + 15cm

Broek: 1x de lengte van de broek + 15cm

Wil je aan de kledingstukken nog extra’s toevoegen zoals bijvoorbeeld zakken of een kraag? Dan heb je in sommige gevallen nog een klein beetje extra stof nodig. Denk hier dus goed over na

Een katoenen stof wordt gemaakt met vezels van de katoenplant. Van deze vezels worden draden gesponnen en deze worden daarna in elkaar verweven. 

Katoen heeft als eigenschap dat het zacht, soepel, vochtabsorberend en luchtdoorlatend is. Het is dus ideaal om verkoelende kleding voor de zomer mee te maken. Het is niet voor niets een van de meest gebruikte stoffen die bestaat. Het enige nadeel aan deze stof is dat het kreukt en dus ook gestreken moet worden.

Naaien met katoenen stof

Katoen is een van de makkelijkste stoffen om mee te naaien. Ideaal dus voor een beginner. Een stof die gemaakt is van 100% katoen rekt niet en daardoor werkt het extra makkelijk onder de naaimachine. Doordat het een stevige stof is, kun je het voor heel veel verschillende projecten gebruiken. Van tassen tot kinderkleding en van een etui tot een mooie jurk. Bij kledingstukken is het wel belangrijk dat je kiest voor een naaipatroon dat geschikt is voor katoen. Een patroon dat geschikt is voor een rekbare stof, kun je beter niet kiezen. 

Voor het naaien met een katoenen stof gebruik je een universele naald.

Katoen wassen

Je kunt alle soorten katoen tot 60 graden wassen. Omdat stof in het begin nog kan krimpen, is het aan te raden om de stof al een keer te wassen voordat je het gaat gebruiken. Wij raden aan om katoen maximaal op 40 graden te wassen. Dit om ervoor te zorgen dat de stof niet teveel gaat krimpen.

Katoen strijken

Katoen heeft als eigenschap dat het snel gaat kreuken. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan is het verstandig om de stof na het wassen gelijk uit te hangen. Je kunt de stof strijken op een middelhoge temperatuur.

Een crepe stof is een hele soepele stof die onder andere vaak wordt gebruikt voor blouses en luchtige jurkjes. Het grootste voordeel van deze stof is dat hij mooi soepel valt en ook nog eens nauwelijks kreukt.

Hoe wordt crepe stof gemaakt?

Crepe stof wordt gemaakt van speciale crepegarens. Deze garens zijn heel erg sterk gedraaid. Je kunt het vergelijken met hoe een meerdere draden tot een touw worden gedraaid, maar dan met veel dunnere touwen.

Welke soorten crepe zijn er?

Er zijn verschillende soorten crepe. Allereerst heb je een verschil in grondstoffen. Zo is er wollen crepe, maar je hebt ook crepe stof van bijvoorbeeld polyester-viscose. Ook zijn er crepestoffen met een klein percentage aan elastisch garen zodat het rekbaar is.

Naast de verschillende grondstoffen zijn er ook verschillende soorten. Een veelgehoorde soort is de crepe georgette en de crepe satin. Deze soorten zijn allemaal gemaakt met crepegaren. Het verschil zit hem in de manier waarop de stoffen geweven zijn.

Canvas is een soort katoenen stof. Het is wat stugger en grover dan gewoon katoen. Meestal bestaat canvas uit 100% katoen, maar soms wordt het ook gemengd met polyester. Door de stugheid van de stof wordt het vaak gebruikt voor tassen en meubels. Maar het is ook zeker te gebruiken voor stuggere kledingstukken zoals een jasje, een broek of wijdvallende rok.

Wat is het verschil tussen canvas en katoen?

Ondanks dat beide stoffen van katoen worden gemaakt, zit er toch een verschil in. Zo is canvas stof een stuk zwaarder in gewicht, dichter geweven en daardoor een stuk stugger.

Scuba stof is tegenwoordig helemaal in om mee te werken. Je kunt de stof heel goed vergelijken met neopreen, de stof waarmee surfpakken worden gemaakt. Scuba is de variant waarmee mode wordt gemaakt.

Wat is scuba?

Een scuba stof is een dubbel gebreide stof. Meestal wordt het gemaakt van polyester en elastaan. Het is lichter dan neopreen, maar geeft wel volume aan je kledingstuk. Dit maakt het een ideale stof voor wijdvallende rokken en jurken. Maar ook leuk om bijvoorbeeld een blazer mee te maken. Scuba heeft als eigenschap dat het je lekker warm houdt. Daarnaast is het een stof die helemaal niet kreukt. Strijken is dus overbodig. Ook rafelen de randen niet. Het afwerken van een stof is dus niet persé nodig.

Wat is scuba crepe?

Er bestaan ook varianten van de scuba stof, zoals de scuba crepe. Deze stof heeft een wat korrelig uiterlijk en valt iets soepeler dan een gewone scuba. Verder heeft het dezelfde eigenschappen als een gewone scuba.

Koop hier jouw duurzame stoffen