Mettler kwam in september met het nieuwe Seracycle garen: een garen waarvan zowel de draad als het klosje gemaakt is van petflessen. Gütermann heeft ook een gerecycleerd garen: het Gütermann RPET garen. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee en welk garen kun je nu het beste kiezen? Ik vertel je het vandaag in deze video! Liever de tekst lezen? Kijk dan onder de video.

Wat is eigenlijk dit duurzame garen?

Beide garen, zowel dit van Gütermann als van Mettler zijn gemaakt van gerecyclede petflessen. Dus je weet wel, die flessen waar jij je Fanta, Cola of welke frisdrank dan ook uit drinkt. Deze flessen worden vermalen tot korreltjes, daarna worden ze gesmolten en daar worden dan uiteindelijk draden van gemaakt. Dat vormt uiteindelijk de basis van het garen.

De verschillen tussen Gütermann en Mettler

Ze zijn dus allebei gemaakt van dezelfde grondstoffen, maar toch blijft er een groot verschil. Het Gütermann RPET garen is al wat langer op de markt. Daarom zijn er van dit klosje 166 verschillende kleuren verkrijgbaar. Mettler is pas in september begonnen met het uitbrengen van het Seracycle garen, daarom starten ze nu nog voorzichtig met 36 kleuren, maar blijkt het populair dan heb je een kans dat ze hier nog een inhaalslag op gaan maken. Wat verder een groot verschil is, is dat het Gütermann garen slechts 100 meter op een klosje heeft, terwijl het Mettler Seracycle garen 200 meter op een klosje heeft. Dat is eigenlijk wat je standaard gewend bent. Heb je een heel klein projectje wat je gaat naaien, dan heb je met het Gütermann garen niet teveel garen over, wat ik zelf altijd wel heel fijn vind.

Nog een groot verschil is dat het Mettler garen duurzamer is dan het garen van Gütermann. Dat komt omdat dit klosje meer meters heeft waardoor je minder klosjes nodig hebt. En het klosje van het Mettler garen is ook gemaakt van gerecyclede petflessen, terwijl het klosje van het Gütermann garen gewoon gemaakt is van het standaard polyester. Dus gewoon een nieuwe grondstof en niet gerecycled.

De naaimachine test

Ik heb beide garen vergeleken door een stiksel te naaien op de naaimachine. Zowel op de bovendraad als het spoeltje heb ik hetzelfde garen gebruikt. Op het eerste zicht ziet het er allebei netjes uit. Ze naaien hetzelfde. Voor de naaitest zijn ze allebei dus hartstikke geslaagd.

Smelt het garen tijdens het strijken?

Maar daarmee is mijn test nog niet afgelopen, want ik kreeg de vraag: Wat gebeurt er als je dit garen gaat strijken? Het is namelijk zo: Mettler heeft een hele tijd terug het Seraflex garen uitgebracht, dit is een rekbaar naaigaren waardoor je rekbare stoffen gewoon met een rechte steek kunt naaien. Hierbij was een veelgehoorde klacht dat het garen smolt onder je strijkijzer. Op het klosje van Mettler staat vermeld dat je te kunt strijken op de hoogste stand. Daarom heb ik beide garen gestreken op standje katoen en met veel stoom. Na het strijken was er eigenlijk geen verschil te zien.

De conclusie

Welk garen zou ik nou kiezen om te naaien? Ik denk dat ik ze een beetje zou gaan afwisselen. Zeker omdat van het Mettler garen er nog maar een beperkt aantal kleuren op voorraad is en ik toch graag een goed matchende kleur gebruik. Heb ik een klein project? Dan zou ik zeker kiezen voor het Gütermann RPET garen. Hier heb je 100 meter op een klosje en dat is vaak ruim voldoende. Ga je een groot kledingstuk maken of koop jij een basiskleur? Dan zou ik uitwijken naar het Seracycle garen.

Het stiksel ziet er bij beide garen heel mooi uit. Dat de ene draad iets dikker is dan de andere, zie je misschien een heel klein beetje als je heel precies kijkt. Maar het valt niet overdreven op. Het garen is allebei goed van kwaliteit.

Qua duurzaamheid zou ik zeggen dat het Mettler Seracycle garen iets duurzamer is, omdat deze volledig is gemaakt van RPET garen en omdat er meer meters op een klosje zit, waardoor je ook minder klosjes nodig hebt.