Stel je voor, je hebt een mooi stofje gevonden die perfect bij jouw naaiproject past. Je kan niet wachten om meteen aan de slag te gaan. Maar dan staat er dat er wordt aangeraden om de stof eerst even te wassen. Sla jij deze stap over of was jij je stoffen altijd voor gebruik? Ik kan je alvast vertellen dat je dit het beste wél kunt doen.

Als je een niet vooraf wast, heb je kans dat je uiteindelijke kledingstuk gaat krimpen in de was. Of nog erger, dat het kleur afgeeft aan andere kledingstukken. Gebruik je verschillende stoffen door elkaar? Dan kan het zelf gebeuren dat de ene stof meer krimpt dan de ander. Gevolg: een scheef getrokken kledingstuk. Zonde van al je werk.

Maar hoe moet je je kledingstuk dan wassen?

Kijk altijd naar de wasvoorschriften die worden aangegeven. Als je geen wasvoorschrift kunt vinden, hou dan de volgende leidraad aan:

Was je nooit warmer dan 30 graden? Dan mag de stof ook op 30 graden worden voorgewassen. Houdt er dan wel rekening mee dat je dit kledingstuk later nooit warmer mag wassen. Dan kan het alsnog krimpen.

Je kunt de stoffen voorwassen met gelijkwaardige kleuren of apart. Houdt er altijd rekening mee dat er een kans bestaat dat de stof wat kleur afgeeft.

Zelf doe ik altijd de stof in een waszak in de machine. Dit omdat de randen kunnen gaan rafelen en er zo allemaal draadjes in je wasmachine belanden. Heb je geen waszak? Dan kun je ervoor kiezen om eerst alle randen te zigzaggen voordat je gaat wassen. Scheelt je een hoop ergernis achteraf ?

Als je ècht niet wilt voorwassen.

Strijk je stof dan met hete stoom. Let er wel op dat je stof gestreken mag worden! Mag dit niet? Leg er dan een katoenen doek tussen. Anders heb je kans dat de stof aan je strijkijzers smelt (en dat is geen pretje kan ik je vertellen).

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs en leuke naaitips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!