Laatst las ik in de Duurzame Kleding Naaiclub een post over het feit dat er in stoffenwinkels voornamelijk stoffen met polyester te vinden zijn. Klopt helemaal! Daarom is dit misschien een goed moment om te discussiëren over het feit of natuurlijke of polyester stof nu eigenlijk beter is?

De reden waarom er voornamelijk polyester in de winkels te vinden is, komt onder andere door de prijs van de productie en door de sterkte van de stof. Een stof waar polyester in is verwerkt, gaat vaak langer mee dan een natuurlijke stof. Het garen is vaak sterker. Ook in veel natuurlijke stoffen wordt een klein percentage polyester verwerkt om ervoor te zorgen dat die stof wat langer meegaat. Zo ook bij stoffen met gerecycled katoen. Een katoenen stof die wordt gerecycled, wordt nog zwakker. Daarom is de toevoeging van polyester in dit geval geen overbodige luxe.

Natuurlijk heeft polyester ook voldoende nadelen: je zweet er sneller van omdat het niet luchtdoorlatend is en het draagt bij aan de plastic soep. Zelfs als het al meerdere malen gewassen is.

Zoals je hierboven al las, is een natuurlijke stof wat minder slijtvast. De kans dat je jarenlang van dit naaiproject kunt genieten is wat kleiner. Je zou je dus kunnen afvragen of een kledingstuk wat snel slijt ook een duurzame keuze kan zijn.

Daarnaast heeft een natuurlijke stof ook als nadeel dat er veel grond nodig is voor de productie van de grondstoffen. Maar daar tegenover draag je niet bij aan de plastic soep en ademt de stof waardoor je niet heel snel gaat zweten 😉

Kortom: beide stoffen zijn duurzaam. Polyester omwille van de lange levensduur en de natuurlijke stoffen omdat ze niet bijdragen aan de plastic soep. Maar aan beide stoffen kleven grote nadelen die de stoffen weer niet duurzaam maken: Polyester door zijn bijdrage aan de plastic soep en de natuurlijke stoffen door de korte levensduur.

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening: Maak jij een bewuste keuze voor stoffen met/zonder polyester? En waarom kies je hiervoor?