Het is de grootste nachtmerrie van elke naaister: de stof van je zelfgemaakte kledingstuk ziet er niet meer mooi uit! Wat nu? Het eerste wat in je hoofd komt, is om het kledingstuk weg te gooien. Maar eigenlijk is dat natuurlijk geen optie, want je hebt het met zoveel liefde gemaakt!

In deze blog geef ik je een aantal tips die ervoor zorgen dat de stof van je kleding zo lang mogelijk mooi blijft.

Wassen

De meeste schade aan stoffen komt door het verkeerd wassen van de kleding:
Was je kleding niet te vaak. Veel kledingstukken, zoals bijvoorbeeld een vest, kunnen prima nog een dag langer mee als je ze even ophangt om te luchten.

Gebruik geen wasverzachters. Wist je dat stoffen met een klein beetje rek kunnen beschadigen door wasverzachter?

Was je kleding op de juiste temperatuur. Hoe kouder je je kleding wast, hoe beter voor de stof.

Keer je kleding binnenstebuiten. En sluit alle haakjes en ritsen. Ik heb zelf eens meegemaakt dat er gaten in een kledingstuk ontstonden door een rits van een ander kledingstuk. Dat wil je niet twee keer meemaken.

Weg met die droger. De droger brengt misschien wel de meeste schade aan jouw kledingstuk. Je kleding kan vervormen en de kwaliteit van de stof gaat hard achteruit. Hang het liever te drogen in de buitenlucht. Dan ruikt je kleding ook nog eens lekker fris!

Repareer je stof

Soms is het onvermijdelijk dat je stof na een tijdje lelijk wordt. Denk bijvoorbeeld aan de pluisjes die op je stof ontstaan. Je kunt pluisjes heel eenvoudig verwijderen met een pluisjesscheerapparaat. Dit speciale apparaatje snijdt de pluisjes van de stof af zonder dat het de stof beschadigt.

Een andere optie is door dun geworden delen van je kledingstuk te vervangen. Tegenwoordig is colorblocking (een kledingstuk maken bestaande uit verschillende stukken stof) helemaal in.